‘Rustig’ na bommen Hua Hin en Phuket

Al een dag na de reeks bomaanslagen van 11 en 12 augustus lijkt het weer rustig in de zuidelijke Thaise toeristenoorden als Hua Hin, Krabi en Patong Beach op Phuket. Niemand kent de daders. Niemand kent het motief. Maar vooralsnog blijven de toeristen komen en hoeven de Thai in de toeristenindustrie niet te vrezen dat het te rustig wordt.

Sommige Nederlanders zullen  de aanslagen noot vergeten. De 18-jarige Michelle op de foto bijvoorbeeld, waar militairen haar wegdragen de aanslag in het uitgaansgebied van Hua Hin.

Ze ontsnapte aan de dood, net als de 72-jarige Nijmegenaar Arnold van Zwam. Beiden werden geraakt door wat eerst leek glasscherven. Maar het bleken kogels die uit de bom schoten, zo gefabriceerd om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Als Michelle en Arnold terug naar Nederland vertrekken, blijven twee ernstig gewonde Nederlandse vrouwen achter in het ziekenhuis.

4 DODEN, 40 GEWONDEN

In totaal velen er bij aanslagen in onder andere Patong, Krabi, Surat Thani en Trang 4 doden en ongeveer 40 gewonden.

Een van is een ongeveer 50-jarige vrouw die al sinds mensenheugenis samen met haar man het noordoostelijke som tam-eten maakt voor het personeel van de bars in Hua Hin.

Ook toeristen aten graag bij haar, weet Rick, een van  haar klanten. ‘Het was een aardige vrouw en ze kon geweldig koken. Ze werkte van de vroege ochtend tot ’s avonds laat.’

Een jaar geleden was ze met haar karretje en een paar stoeltjes binnen de uitgaanswijk naar een andere locatie verhuist – de locatie waar nu de in een plantenbak verstopte bom af ging.

EXPATS BLIJVEN THUIS

De twee bomaanslagen  in Hua Hin schokten ook de grote expat gemeenschap. André Vromans en Matthieu Heijligenberg sloten het kantoor van hun bekende bedrijf ‘Verzekeren In Thailand’. De laatste: ‘Mijn vrouw verbood me op straat te komen.’

Onno Stienen, producent van Thaise gemaksvoeding van het merk Onoff Sices, geeft toe dat hij echt nerveus was. ‘Dit verwacht je niet in Hua Hin, de rustige koninklijke badplaats’.

EXTRA BEVEILGING SKYTREIN EN ONDERGRONDSE

Sinds de aanslagen zijn leger en politie in Thailand extra paraat. Overal in het land zijn veiligheidsposten ingericht. Extra bewaking is er in Bangkok bij Skytrein, ondergrondse en grote shoppingmalls. Ook op de vliegvelden van in elk geval Phuket en Bangkok is meer bewaking dan normaal.

De schrik zat er zo in, dat verschillende openluchtactiviteiten in vakantieoorden werden afgeblazen. Bijvoorbeeld in Krabi, waar een shoppingmall afbrandde als gevolg van een aanslag, zijn drie openluchtfestiviteiten van dit weekend afgeblazen.

1 JAAR NA AANSLAG EREWAN SCHRIJN

De aanslagen komen bijna een jaar na de aanslag bij de aanbeden Erawan Schrijn in hartje Bangkok, waarbij 20 doden vielen. Dat waren vooral Chinese toeristen.

De daders werden gezocht in de hoek van gevluchte leden van een Chinees-Turkse minderheidsgroep, die door Thailand werden teruggestuurd naar China.

AFSCHEIDINGSBEWEGING IN DIEPE ZUIDEN

De aanslagen van augustus lijken op die van de afscheidingsbeweging in het verre zuiden van Thailand, die bijna wekelijks bommen tot ontploffing brengt.

Die acties zijn tot nu toe altijd gericht op vertegenwoordigers van het Thaise gezag en blijven beperkt tot de drie tegen de grens met Maleisië liggende provincies.

WEEK NA REFERENDUM

Opmerkelijk – constateerde ook couppleger/premier Prayuth – is dat de aanslagen plaats hebben in die provincies, die tijdens het referendum in grote meerderheid ‘ja’ zeiden tegen de door de junta voorgestelde grondwet.

Zie voor info over het referendum en de gevolgen ervan ons artikel op deze site – dus op www.typischthailand.nl (noteer er je mailadres en je leest 3 stukken gratis). Volg onze updates op Facebook: www.facebook.com/typischthailand.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.