Binnenkort naar Thailand? Dit moet je weten!

Wat je echt moet weten als je dit of volgend jaar naar Thailand gaat! Wat betekent de nationale rouw voor jou? En de staatsgreep? Wat is nog meer veranderd? Lees onze 11 tips. Over zwarte kleding, uitgaan, alcoholvrije dagen, drukte bij het paleis, boze Thai, tasjesdieven, je paspoort, Uber in Bangkok en Chiang Mai, het nieuwe hoogtepunt en verdwenen strandstoelen en eetkraampjes.

Neem iets zwarts mee: Na 13 november 2016 hoeft het publiek geen rouwkleding meer te dragen. Verwachting is dat vooral in hoofdstad Bangkok veel Thai zich vooralsnog sober blijven kleden. Ambtenaren rouwen zichtbaar tot 13 oktober 2017. Mogelijk dat op specifieke Boeddhistische momenten iedereen weer rouw in acht neemt. Zeker rond de crematie, die waarschijnlijk plaats heeft in september of oktober 2017. Het is daarom handig wat zwarte, zwart-witte of grijze kleding in de koffer te stoppen.

Uitgaan als vanouds: Bars, theaters en restaurants zijn weer open. Verwachting is dat horeca-eigenaren na januari 2017 ook buiten weer volop muziek en festiviteiten mogen houden op hun terras. Tot die tijd zijn publieke feesten afgeblazen (enkele Full Moon-feesten, de december biermarkt bij Central World) of versoberd (Loy Krathong-festival in november 2016, vuurwerk jaarwisseling 2016/2017).

Droge dagen: Houdt rekening met dagen die afwijken van wat normaal is. Zeker is dat reguliere feestdagen (bijvoorbeeld op 5 december de verjaardag van de overleden koning) niet doorgaan of een andere invulling krijgen. Ook rituele momenten tijdens de rouwperiode, de crematie en kroning van de nieuwe monarch hebben maatschappelijke gevolgen. Voor november 2017 staan bovendien verkiezingen gepland. Op veel van die dagen zal geen alcohol verkrijgbaar zijn.

Drukte rond Grote Paleis: Bangkoks grootste trekpleister is weer open voor toeristen. Maar houdt in en bij het Grote Paleis (dus ook bij de naastgelegen Wat Pho en de steigers van de rivierboten) rekening met overweldigende drukte. Tot eind 2017 komen Thai vanuit het hele land respect betuigen bij de tombe in het paleis. Daarna heeft naast het complex de opbouw plaats van de crematiegebouwen en is er de crematie zelf. Voor speciale rituelen zal een deel van het paleisterrein af en toe zijn afgesloten.

Voorkom een rel: Majesteitsschennis leidt als bekend in Thailand tot lange gevangenisstraffen. In de rouwperiode en straks rond de kroning liggen opmerkingen en gedragingen die als respectloos worden beschouwd, extra gevoelig. Ook bij het publiek, dat al enkele keren mensen boos terecht heeft gewezen. Pas daarom extra op je woorden en wees respectvol, bijvoorbeeld bij de grote herdenkingsfoto’s die overal staan.

Pas op tasjesdieven: Thailand is een van de veiligste landen voor toeristen. De relaxte sfeer leidt bij bezoekers vaak tot onvoorzichtigheid. Vooral in Bangkok lijken steeds meer tasjesdieven en zakkenrollers actief. Thai zelf dragen de riem hun tas schuin over de schouder en houden de hand op hun tas.

Voorzichtig met paspoort: Thai en toeristen moeten zich sinds jaar en dag altijd kunnen identificeren met lokale ID of paspoort. Lukte dat niet, was dat voorheen ‘af te kopen’ bij een controlerende politieman. Sinds de militaire staatsgreep durft de politie dat niet meer. Maar een goede kopie van de paspoortpagina met persoonlijke gegevens blijkt voldoende. Leg je paspoort in de hotelkluis en geef ‘m niet uithanden. Weet dat aanvragen van een noodpaspoort bij de Nederlandse ambassade in Bangkok niet meer zo gemakkelijk is: Door bezuinigen op de buitenlandse dienst moet dit in Kuala Lumpur worden aangemaakt en het kan enkele dagen duren voor het beschikbaar is.

Probeer Uber in Bangkok en Chiang Mai: In Europa omstreden, in Thailand een uitkomst. Gebruik de internationale Uber-app (kies in de app voor Engels ipv Thai), wordt op je locatie opgehaald en weet dat de bestuurder je niet weigert omdat de bestemming hem te ver is – een vaak gehoorde klacht over taxi’s in Bangkok. Sinds kort rijdt Uber ook in Chiang Mai, waar tot nu toe nauwelijks goed taxivervoer beschikbaar was. Promotie: Tik de promocode 79zct in en ontvang over je eerste twee Thaise ritten automatisch 75 baht korting.

Nieuw hoogste punt van Bangkok: Ja, de Mahanakorn Tower bij skytreinstation Chong Nonsi is sinds kort het nieuwe hoogste gebouw van Bangkok. Maar het uitkijkplatform gaat pas eind 2017 open. Voor het verste uitzicht over de hoofdstad moet je nog steeds naar het draaiende platform op de Baiyoke Tower bij station Makkasan van de Aiportlink. Of met Uber dus.

Stoelen op de stranden?: Na de staatsgreep schoonde het leger de Thaise stranden op, vooral daar waar maffia-achtige praktijken leidden tot zeeën van ligbedden en parasols van slechts enkele eigenaren. Op de bekende stranden van Phuket, Pattaya en Hua Hin zijn de strandstoelen terug, maar in beperkte aantallen en alleen in daartoe aangewezen stroken. Sommigen betreuren dat. Anderen vinden het fijn dat je het strand weer kunt zien en overal je handdoek kunt uitleggen.

Eten doe je nu om de hoek: Net als veel stoelen op de stranden, zijn in opdracht van het leger de verkoop- en eetkraampjes van veel Bangkokse trottoirs verdwenen. Vooral in gebieden waar veel Thai en toeristen samenkomen: Langs Sukhumvit en Silom en bij Siam. Enkele kraampjes hebben een plaatsje kunnen krijgen in zijstraten. Eten doe je nu dus om de hoek. Maar de meeste kramen zijn verbannen naar waar ze van oorsprong thuishoren: de markt.

Volg de laatste ontwikkelingen via Typisch Thailand op Facebook

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.